HELMOND - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 37-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij takelde een man flink toe en hield hem vervolgens een tijd tegen zijn wil vast.

De verdachte haalde in maart jl. een man met wie hij wat wilde uitpraten vanwege een vermeende verhouding met zijn partner, over om naar zijn woning in Helmond te komen. Eenmaal binnen begon hij de man te slaan en te schoppen. Het slachtoffer liep daarbij meerdere gebroken ribben, interne bloedingen, een klaplong, een gebroken neus en afgebroken tanden op. Na deze zware mishandeling nam de verdachte het slachtoffer samen met onbekend gebleven medeverdachte(n) mee naar een loods in Ommel. Het slachtoffer was vastgebonden, in zakken gestopt en daarna in de kofferbak van een auto gelegd. Na een tijdje bracht de verdachte het slachtoffer terug naar Helmond, zette hem daar uit de auto en liet hem in hulpeloze toestand achter. Het slachtoffer daarna in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, moest worden geopereerd en lag meerdere dagen in het ziekenhuis.

De gebruiker van de loods moest zich in deze zaak ook verantwoorden voor de rechter. Volgens de rechtbank is er - zoals de officier van justitie al aanvoerde - onvoldoende bewijs dat deze gebruiker betrokken was bij de zware mishandeling en vrijheidsbeneming. Hij wordt daarvan dan ook vrijgesproken.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte er niet voor terugschrikt om, al dan niet samen met anderen, zwaar geweld te gebruiken. Bovendien onthield hij het slachtoffer na de zware mishandeling medische hulp en ging hij het slachtoffer – terwijl deze persoon ernstig gewond was – vervoeren naar een voor hem onbekende bestemming. Ook dat moet voor het slachtoffer een onterende en enorm beangstigende situatie zijn geweest. Dit alles rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 4 jaar op zijn plaats. Ook moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 20.000 euro.