HELMOND - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 34-jarige man uit Helmond veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging voor 4 jaar. De man veroorzaakte een dodelijk verkeersongeval in Helmond.

De verdachte reed in mei 2020 onder invloed van amfetamine met zijn auto over de Wolfsputterbaan in Helmond. Deze weg, bestaande uit één rijbaan die was verdeeld in twee rijstroken: voor iedere rijrichting één en verdeeld door een dubbele doorgetrokken streep tussen beide rijstroken.

De verdachte reed achter een andere auto en stuurde op een gegeven moment naar links over de doorgetrokken streep. Hierdoor kwam verdachte met de door hem bestuurde auto in botsing met een hem tegemoetkomende auto en botste vervolgens frontaal tegen een daarachter rijdende auto. Een inzittende van die laatste auto kwam daarbij om het leven. De bestuurster en de andere inzittende raakten zwaar gewond. Ook de inzittende van de eerste auto raakte gewond.

Schrijnend en onherstelbaar

Het leed dat aan de slachtoffers en nabestaanden is toegebracht, is schrijnend en onherstelbaar. De rechtbank snapt dat een straf het leed van de nabestaanden en slachtoffers niet kan wegnemen. Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte onder invloed van amfetamine was. Hij kende de negatieve werking hiervan op zijn rijgedrag of had dat tenminste moeten begrijpen. Blijkbaar heeft dit ongeluk hem er ook niet van weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Anderhalf jaar na dit ongeval in 2021 was de verdachte opnieuw betrokken bij een ongeval. Dit keer was hij onder invloed van alcohol.

De rechtbank legt de geëiste gevangenisstraf van 18 maanden op, maar zal 6 maanden hiervan voorwaardelijk opleggen als extra stok achter de deur. Hieraan koppelt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank legt dus een lichtere gevangenisstraf op omdat een deel voorwaardelijk wordt opgelegd. Daarbij hecht de rechtbank belang aan preventieve werking van een deels voorwaardelijke gevangenisstraf. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank een rijontzegging op voor 4 jaar zoals het Openbaar Ministerie eiste. De rechtbank acht dit nodig vanwege het zeer onvoorzichtig verkeersgedrag van de verdachte dat gedeeltelijk ook is veroorzaakt door het rijden onder invloed van amfetamine.