OIRSCHOT/HELMOND - Na een veroordeling door het gerechtshof Arnhem voor mensensmokkel hebben de Koninklijke Marechaussee en het OM nog deze week beslag gelegd op het vermogen van de hoofdverdachte in Oirschot.


In zijn garagebedrijf in Helmond is donderdag beslag gelegd op de gehele inventaris, waaronder vier hefbruggen, 10 auto’s en een scooter. Ook is bijna 20.000 euro contant geld in beslag genomen. De man is door het gerechtshof een gevangenisstraf van 5,5 jaar opgelegd. Bovendien moet hij 107.000 euro aan de Staat betalen. Het opsporingsteam van de marechaussee had informatie dat de man het garagebedrijf op naam van een ander wilde zetten.

Hebzucht
Een medeverdachte werd in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. De mannen smokkelden in 2014 en 2015 op grote schaal Syrische vluchtelingen naar Westerse landen. Gedreven door hebzucht maakten zij misbruik van de afhankelijkheid van de gesmokkelden. Voor de smokkelreizen werd veel geld gevraagd, van barmhartigheid was weinig sprake.

Het gerechtshof oordeelde dat de criminele organisatie een bedreiging was voor de Nederlandse samenleving. De verdachten hielden een illegaal circuit in stand waar flink geld verdiend werd.