HELMOND - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 39-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Hij beïnvloedde een jonge vrouw zodat zij maandenlang in de prostitutie kwam te werken. De man krijgt ook een contactverbod van 5 jaar en moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 36.000 euro.


De verdachte werkte in 2020 in een sociale werkplaats die was gevestigd in hetzelfde gebouw als het 'blijf-van-mijn-lijfhuis' waar de toen 20-jarige vrouw verbleef. Ze kregen een relatie en omdat de vrouw vaak ruzie had met de begeleiding van de instelling, bood de verdachte haar al vrij snel aan bij hem te komen wonen.

De verdachte stond op dat moment onder bewindvoering en leefde van een uitkering, daarom kreeg hij het idee dat de vrouw zich zou laten prostitueren om geld te verdienen. Hij drong daar een half jaar lang bij haar op aan. Bang dat ze weer op straat zou komen te staan, ging de vrouw hier uiteindelijk in mee. In de periode hierna zorgde de verdachte er met mishandeling, bedreiging en misleiding voor dat de vrouw steeds verder geïsoleerd raakte van anderen en maakte hij haar monddood.

Het geld dat de vrouw verdiende met haar werk moest ze afgeven aan de verdachte. Hij gaf haar slechts af en toe 10 euro om iets van te kopen of haar nagels te laten doen. De vrouw wist uiteindelijk pas in juli 2022 aan de hele situatie te ontvluchten.

Psychische gevolgen

Mensenhandel is een vorm van uitbuiting waarbij de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer ondergeschikt worden gemaakt aan de zucht naar geld van de uitbuiter. De psychische gevolgen hiervan zijn groot. Dit geldt ook voor het slachtoffer in deze zaak. De rechtbank neemt het de verdachte verder kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag en de gevolgen die dit voor het slachtoffer heeft gehad. Hij was alleen uit op geld.

De rechtbank vindt in dit geval een celstraf van 3 jaar op zijn plaats. Om te voorkomen dat de verdachte opnieuw contact zoekt met het slachtoffer, legt de rechtbank bovendien een contactverbod op van 5 jaar. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 36.000 euro.