HELMOND - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 51-jarige vrouw uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging voor een poging tot doodslag. Tijdens een ruzie stak ze een huisgenoot met een vleesmes en een schaar in onder meer zijn borst en buik. De man liep hierdoor ernstig letsel op.

De dakloze vrouw mocht eind 2022 drie dagen per week blijven slapen in het appartement van een man in Helmond. In december gebruikten ze samen drank en drugs en drong de man aan op seks, zo verklaarde de verdachte. Toen zij dit weigerde, haalde hij een vleesmes uit de keuken en schreeuwde dat ze moest vertrekken. Een vriend van de vrouw, die ook in de woning was, ging er vandoor, maar de verdachte weigerde de woning te verlaten. Nadat de man op de grond terecht kwam, ging zij op hem zitten en stak en sneed meerdere keren met het mes en een schaar in onder meer de borst en buik van het slachtoffer.

Volgens de vrouw was er sprake van zelfverdediging, omdat de man dreigend met een mes op haar af kwam. De rechtbank verwerpt dit verweer. Het is aannemelijk dat de man een vleesmes in zijn handen had en daarmee zijn woorden kracht bij heeft willen zetten, maar uit niets blijkt dat hij de verdachte aanviel of dat hij dit van plan was. Daarom kan er geen sprake zijn van noodweer en ook niet van noodweerexces.

Ernstige persoonlijkheidsstoornis

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de vrouw eerder is veroordeeld voor bedreigingen. Daarnaast is er volgens de psycholoog en een psychiater sprake van een ernstige persoonlijkheidsstoornis met borderline trekken en heeft dat doorgewerkt in haar handelen. De rechtbank beschouwt de verdachte daarom als verminderd toerekeningsvatbaar.

Om herhaling te voorkomen, moet zij worden behandeld aan haar psychische problemen. Daarom legt de rechtbank - naast een celstraf van 3 jaar - tbs met dwangverpleging op. Ook moet zij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 16.000 euro.