ASTEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 30-jarige man uit Asten-Heusden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Hij duwde in april 2019 een destijds 18-jarige jonge vrouw van haar fiets en verkrachtte haar.


De verdachte fietste ’s nachts op een fietspad bij een bos in Asten achter een jonge vrouw aan die van haar vriendje onderweg naar huis was. Hij haalde haar in en duwde het slachtoffer met fiets en al een droge sloot in. Vervolgens sleurde de verdachte haar het bos in en dreigde dat hij haar zou neersteken met een mes als zij zich zou verzetten. Ook pakte hij de telefoon van het slachtoffer af. Toen ze niet meer zichtbaar waren voor eventuele voorbijgangers moest het slachtoffer de verdachte kussen en seksuele handelingen bij hem verrichten. Daarna nam hij haar nog verder mee het bos in, moest ze opnieuw seksuele handelingen uitvoeren en drong hij bij haar binnen. Telkens als het slachtoffer probeerde te vluchten, hield de verdachte haar tegen en ging hij verder met de seksuele handelingen. Hij hield het slachtoffer zo ongeveer 1,5 uur in bedwang. Op dat moment kwamen haar ongeruste ouders, die hun dochter inmiddels aan het zoeken waren, aan bij de plaats delict en sloeg de verdachte op de vlucht.

De verdachte geeft toe dat hij samen met de jonge vrouw in het bos was en dat hij met haar heeft gezoend. Dit zou vrijwillig zijn gebeurd. Hij ontkent dat ze seks hadden. Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat het slachtoffer niet vrijwillig met de verdachte het bos inging en dat hij haar daar tot seks dwong. Zo was er schade aan de fiets van het slachtoffer, liep zij verwondingen op en trof de politie DNA-sporen aan op belastende plekken. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom voor verkrachting.

Veel angst
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte het jonge slachtoffer heeft verkracht en haar veel angst heeft aangejaagd. Hij was daarbij alleen uit op bevrediging van zijn eigen (lust)gevoelens. De rechtbank weegt ook mee dat de verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. Volgens een psychiater en een psycholoog is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis met antisociale, borderline en narcistische trekken. Ook gaan de deskundigen uit van een grote kans op herhaling als de verdachte niet zou worden behandeld. De rechtbank legt daarom - naast een celstraf - tbs met dwangverpleging op. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 13.000 euro. Tot slot moet de verdachte een eerder door de politierechter voorwaardelijk opgelegde celstraf van 1 maand alsnog uitzitten.