HELMOND - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep 30 maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van drie jaar voor een nu 38-jarige man uit Helmond. Hij wordt ervan verdacht in 2020 in Nuenen twee agenten te hebben aangereden; één van hen stierf aan zijn verwondingen, de ander raakte zwaargewond.

Aangereden tijdens het werk

Op 24 oktober 2020 werkt Jeroen Leuwerink samen met zijn collega op de provinciale weg N270 bij Nuenen. De agenten halen daar een aangereden das van het wegdek. Om veilig te kunnen werken en in het belang van de andere verkeersdeelnemers, wordt de verlichting bovenop de politieauto aangezet. Rond 23.00 uur rijdt de verdachte in op de politieauto en de agenten. Jeroen Leuwerink sterft ter plaatse, de andere agent raakt zwaargewond.

Tijdens het onderzoek blijkt dat de verdachte tijdens het rijden afgeleid is door het gebruik van zijn mobiele telefoon. Iets wat de advocaat-generaal hem vandaag in de rechtszaal in Den Bosch flink aanrekent “De verdachte vond het geen probleem om die dag op weg van werk naar huis tijdens het rijden langdurig bezig te zijn met zijn telefoon. <…/> De telefoondata maken meer dan duidelijk dat de verdachte gedurende de 46 seconden voor het ongeval op zijn telefoon Safari, WhatsApp, Instagram en weer WhatsApp heeft geactiveerd. Daar valt werkelijk geen speld tussen te krijgen. Bagatellisering van het telefoongebruik zie ik als een ontkenning van verantwoordelijkheid voor het ontstaan van het ongeval.”

Zwaardere straf

In eerste aanleg eiste de officier van justitie ook 30 maanden gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot twee maanden gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur. De advocaat-generaal vindt, net zoals de rechtbank, roekeloosheid bij de aanrijding bewezen. Daar hoort volgens het OM een hogere straf bij dan die door de rechtbank is opgelegd.

“De ernst van het feit wordt bepaald door de gevolgen van het verkeersongeval, de volstrekt nodeloze dood van Jeroen Leuwerink en het zwaar lichamelijk letsel dat is toegebracht aan de andere agent. Gelet op de ernst van de gevolgen moet worden gestreefd naar proportionele vergelding. In dit perspectief is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf onontkoombaar. <…/> De aan de verdachte op te leggen straf moet in de richting van anderen dan een serieus te nemen waarschuwing zijn, dat het door het gebruik van een mobiele telefoon veroorzaken van een ernstig verkeersongeval zware persoonlijke consequenties heeft.”