HELMOND - De politie heeft in de vroege ochtend van vrijdag 8 april in Helmond drie mannen uit Bulgarije buiten heterdaad aangehouden. De drie mannen worden verdacht van meerdere katalysatordiefstallen verspreid door Nederland. De politie vermoedt dat de mannen (31, 25 en 22 jaar) in wisselende samenstellingen te werk gingen, steeds in andere voertuigen zich verplaatsten en frequent veranderden van verblijfplaats om uit handen van de politie te blijven. Hun werkwijze kenmerkt zich door die van rondtrekkende dadergroepen en noemt de politie ‘mobiel banditisme’.


Agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startten in januari 2022 een onderzoek naar een groep mannen die zich mogelijk bezighielden met de diefstal van katalysatoren verspreid over Nederland. Bij met name voertuigen van het type Toyota Prius. Na de diefstallen legden de verdachten de buit in bosjes om op een later moment op te halen. Een katalysator levert bij een metaalbewerkingsbedrijf tussen de 200 en 300 euro op.

Aanhouding

Na één van de nachtelijke activiteiten op 27 januari 2022 worden meerdere verdachten op heterdaad aangehouden in Arnhem. Na hun heenzending wordt het onderzoek voortgezet. Eén van de in januari aangehouden verdachten komt vervolgens, samen met een andere verdachte, in beeld bij een op 4 april in Eindhoven gepleegde katalysatordiefstal. Daarop wordt door het Openbaar Ministerie hun aanhouding bevolen. De mannen zijn vrijdag 8 april rond 04.00 uur na een korte achtervolging klemgereden en in Helmond buiten heterdaad aangehouden. In hun voertuig zijn gereedschappen aangetroffen die worden gebruikt bij katalysatorendiefstallen. De drie Bulgaren zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet en de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.