DEN BOSCH - Een daling van aangetroffen productielocaties en een sterke toename van drugsafvaldumpingen ten opzichte van 2023. Dat zijn de belangrijkste constateringen voor de eenheid Oost-Brabant naar aanleiding van de landelijke gepubliceerde drugscijfers over 2024. Daarnaast blijft de meldingsbereidheid en de oplettendheid van burgers enorm belangrijk bij onze onderzoeken naar drugscriminaliteit.

Productielocaties drugs afgenomen

Het aantal aangetroffen productielocaties ten opzichte van 2023 is afgenomen. Waar we in 2023 14 productielocaties aantroffen waren er dat in 2024 10. Het overgrote deel bestond uit locaties waar synthetische drugs werd gemaakt.

Met productielocaties worden niet alleen die locaties bedoeld waar drugs feitelijk gemaakt worden, maar ook de locaties waar drugs bewerkt, versneden en verpakt worden. Of locaties waar illegale grondstoffen gemaakt worden, die nodig zijn bij de productie van drugs. Deze locaties kunnen variëren in omvang. Afgelopen jaar troffen we ze aan in diverse verschijningsvormen. We vonden ze in schuren zoals in Oost West en Middelbeers, in loodsen in Someren of in een bedrijfsgebouw in Best. We ontdekten er zelfs één ondergronds in Cuijk.

Dumpingen drugsafval sterk toegenomen

Vorig jaar hebben we een significante stijging gezien van het aantal aangetroffen drugsafvaldumpingen. Waar we in 2023 4 dumpingen noteerden waren er dat in 2024 maar liefst 21. Opvallend was dat we in de eerste maanden van 2024 al 8 dumpingen konden optekenen.

De meeste dumpingen die we aantroffen waren relatief klein van omvang. Vaak treffen we het drugsafval in vaten en jerrycans in een bos of in het buitengebied aan. Ook zien we dat op productielocaties het afval wordt opgeslagen; maar ook dat het afval in de nabije omgeving in de bodem of rechtsreek in het oppervlaktewater wordt geloosd Deze lozingen leveren enorm veel schade op aan de natuur en het opruimen daarvan brengt hoge kosten met zich mee. Zolang de daders spoorloos blijven worden deze kosten door de maatschappij gedragen.

De pakkans is laag doordat de dumpingen vaak plaatsvinden in buitengebieden met weinig sociale controle en op nachtelijke tijdstippen. Meldingen en signalen van verdachte situaties in het bos of ergens anders van drugsdumpingen zijn erg belangrijk. Onlangs heeft een tip van een alerte burger geleid tot de aanhouding van twee personen die vaten met drugsafval in Overloon wilden dumpen in het buitengebied.

Interventieteam Ondermijning en Drugstransport (IOD)

Achter het runnen van een productielocatie schuilt een hele logistieke keten. Chemicaliën, grondstoffen, productiemiddelen, afval en eindproduct dienen allemaal vervoerd te worden van en naar productielocaties. In Oost-Brabant is er sinds vorig jaar een speciaal team op het gebied van ondermijning in de transport en logistiek actief. Het Interventieteam Ondermijning en Drugstransport (IOD) richt zich op het tegengaan en verstoren van de druggerelateerde ondermijnende criminaliteit in de sector. Ieder jaar worden er tijdens reguliere verkeerscontroles en gerichte acties van dit soort transporten ontdekt. In 2024 werden in Oost-Brabant diverse transporten onderschept en de goederen in beslag genomen. In de meeste gevallen bleek het te gaan om vervoer via de weg. Met voertuigen werden dan bijvoorbeeld chemicaliën en hardware getransporteerd. Daarnaast werden er in distributiecentra van postpakketverzenders zendingen onderschept die grondstoffen voor de productie van synthetische drugs bleken te bevatten.

Melden is van groot belang

Bij een aanzienlijk deel van de aangetroffen drugslabs, opslaglocaties en drugsdumpingen in Oost-Brabant kwam de melding van een burger. Het is voor de politie dus van groot belang dat mensen het melden als ze wat ‘verdachts’ zien of merken bij een woning of bedrijfspand. Denk aan personen en voertuigen op ongebruikelijke tijden, busjes die achteruit geparkeerd staan tegen een ingang of het signaleren van

een ‘zoetige’ chemische lucht. Om het aantal meldingen te verhogen en signalen van drugscriminaliteit te leren herkennen worden er tal van acties ondernomen. Zo worden boeren en andere buitengebied bewoners actief benaderd om ze te waarschuwen voor de gevaren als ze met criminelen in zee gaan en ze alert te maken op verdachte situaties.

Zo organiseren we actiedagen met onze partners op bedrijventerreinen, binnenhavens en bij logistieke knooppunten waarbij we personen en bedrijven alert maken op signalen van ondermijnende criminaliteit.

De landelijke gepubliceerde drugscijfers over 2024 zijn hier te vinden.

Houd misdaad uit je buurt

Zie jij wel eens iets vreemds in je buurt of op je werk? Bijvoorbeeld een huis dat al maanden leeg staat, maar waar ‘s nachts licht brandt. Of een garagebox waar ‘s nachts mensen komen.

Misschien vind je deze situaties vreemd. Maar wist je dat dit signalen kunnen zijn van criminele activiteiten?

Op www.houdmisdaaduitjebuurt.nl ontdek je wat verdachte signalen zijn van bijvoorbeeld een drugslab in je buurt en wat jij kunt doen als je verdachte signalen ziet en je zorgen maakt

Ziet jij iets verdachts bij een woning of loods, of wordt er in uw omgeving mogelijk drugsafval gedumpt bel 112. Heb je een vermoeden van een mogelijk lab bel dan met 0900-8844. Via politie.nl kan jij online melding doen. Liever anoniem melden, bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-9000 of ga naar de site van Meld Misdaad Anoniem.