DEURNE - Wanneer twee gewapende mannen op 23 november 2022 een woning in Deurne binnendringen, raken aanwezigen in de woning gewond. De mannen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk zouden zijn voor de overval, moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden. Het OM eist 5 en 4 jaar cel tegen hen.


Drie vrienden zijn op die avond nietsvermoedend aan het gamen, als zij plotseling worden opgeschrikt door twee mannen. Gehuld in bivakmutsen en gewapend met een gasdrukpistool en een taser, dringen zij rond 20.45 uur de woning binnen. Door de overvallers wordt direct geweld gebruikt tegen de slachtoffers. Een van de slachtoffers wordt in een nekklem gehouden en een vriend van hem wordt met het pistool tegen zijn neus, mond en tanden geslagen. De overvallers vertrekken wanneer de vader van een van de mannen binnenkomt. Slechts een iPhone wordt buitgemaakt.

DNA-match

Vervolgens doet de politie onderzoek naar sporen, camerabeelden en neemt verklaringen op van slachtoffers en getuigen. Twee dagen na de overval wordt in een bos bij Bakel een tas aangetroffen met verschillende bivakmutsen en een schoudertas, waar DNA op wordt aangetroffen. Vijf maanden later volgt een DNA-match met de eerste verdachte, die vervolgens worden aangehouden. De tweede DNA-match volgt later. In de telefoons, die door de politie in beslag worden genomen, wordt belastende informatie gevonden.

Traumatische gevolgen

Naar oordeel van het OM is er, gelet op alle bewijsmiddelen, geen enkele twijfel over het daderschap van de verdachten. Het OM acht deze overval extra kwalijk omdat de mannen bivakmutsen op hadden en wapens bij zich hadden. Zij hebben meerdere slachtoffers gemaakt, waarvan één flink letsel aan zijn gebit heeft opgelopen. De officier van justitie: ‘Ik reken het verdachten aan dat zij deze gewapende overval hebben gepleegd puur uit eigen financieel gewin. Een confrontatie met de slachtoffers was gelet op het tijdstip van de overval te verwachten. Een flinke buit maken was het enige doel. Hiermee zijn ze voorbijgegaan aan de traumatische gevolgen voor de slachtoffers.’ Het OM eist in deze zaak 5 en 4 jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk. De rechter doet over twee weken uitspraak.