DEURNE - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 34-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor een gewelddadige woningoverval in Deurne. In november 2022 werden drie slachtoffers met een vuurwapen en een taser bedreigd, geslagen en in een nekklem gehouden. Een 22-jarige man uit Helmond krijgt 4 jaar cel voor zijn aandeel in de overval.


De jongste verdachte ging een dag voor de overval op voorverkenning en maakte foto's van de omgeving van de woning. Op de dag zelf ging hij samen met de medeverdachte en een (onbekende) andere man naar Deurne. Daar bleef één van de mannen op de uitkijk staan en de anderen gingen met bivakmutsen op via de tuin de serre binnen. Drie aanwezige slachtoffers werden vervolgens met een vuurwapen en een taser bedreigd. Ook kregen zij klappen en werd één van hen met een nekklem omhoog getrokken. De mannen wilden geld, maar toen dit niet lukte zijn ze er met een mobiele telefoon van één van de slachtoffers vandoor gegaan.

De verdachten kwamen in beeld door onder meer DNA-sporen op een bivakmuts die op de vluchtroute werd gevonden en sporen op een tas met daarin bivakmutsen en wapens - die bij de overval werden gebruikt - in de bossen in Bakel. De telefoons van de verdachten straalden kort na de overval een zendmast in de omgeving van die bossen aan. En ook uit chatgesprekken en afgeluisterde gesprekken blijkt dat de twee mannen betrokken waren bij de overval. Op de telefoon van de jongste man werden bovendien foto's van de voorverkenning aangetroffen.

Traumatische ervaring

Een woningoverval maakt ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers en hun gevoel van veiligheid. Het gaat ook in dit geval om een bijzonder traumatische ervaring waar zij nog lang last van kunnen hebben. De verdachten handelden slechts uit eigen financieel gewin en hadden geen enkel oog voor de gevolgen voor de slachtoffers. Ook nemen zij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid, maar waren ze slechts bezig om een straf te ontlopen.

De oudste verdachte krijgt een hogere celstraf omdat hij in Polen eerder tot forse celstraffen is veroordeeld voor soortgelijke delicten als deze woningoverval. Naast een gevangenisstraf krijgen de verdachten een contactverbod: ze mogen 5 jaar geen contact leggen met de slachtoffers. Ze moeten bovendien schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 16.000 euro.