DEURNE - Vandaag stond een 38-jarige man uit Deurne voor de rechtbank Zwolle waarbij drie zaken tegen hem behandeld werden. De man wordt verdacht van het langdurig en structureel onthouden van zorg van (voornamelijk) honden, eekhoorns, katten en vogels. Daarnaast zou hij als broodfokker bedrijfsmatig honden houden en fokken zonder geschikte omstandigheden en zonder te beschikken over de juiste papieren of (gezondheids)protocollen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, met een proeftijd van 10 jaar. Daarnaast eist het OM het maximale houdverbod van 10 jaar en een beroepsverbod van 7 jaar. De officier van justitie waarschuwt mensen om geen dieren van deze, of andere, broodfokker(s) te kopen.


Erbarmelijke omstandigheden

De verdachte stond vandaag terecht voor drie afzonderlijke zaken met soortgelijke feiten in de periode van februari 2018 tot en met mei 2023. Zo verwaarloosde de verdachte een groot aantal dieren door ze zonder water in vervuilde en te kleine hokken te huisvesten. Veel honden hadden een vervilte vacht of kale en schrale plekken op de huid. Verschillende honden werd (nodige) medische hulp onthouden. Ook zou de verdachte bedrijfsmatig honden fokken en houden, terwijl de inrichting hiervoor niet was aangemeld, er geen administratie werd bijgehouden en de verdachte niet beschikte over een bewijs van vakbekwaamheid of gezondheidsprotocollen.

“Enkel en alleen vanuit financieel gewin”

De verdachte kent een lange handhavingsgeschiedenis van verschillende controles en eerdere taakstraffen. In plaats van verbetering te tonen, doet hij er alles aan om door te gaan met het houden en fokken van honden. Zo bracht hij de honden in 2023 onder in een verlaten schuur waar de verdachte waarschijnlijk had ingebroken, om ze te verstoppen voor hercontrole. De officier van justitie meent dat de verdachte onvoorstelbaar veel dierenleed heeft aangericht: “de dieren werden op zeer nare, vieze en erbarmelijke wijze gehouden. Kennelijk enkel en alleen vanuit financieel gewin.”

Strafeis en waarschuwing

Volgens de officier van justitie is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, gelet op de ernst van de feiten en de eerdere veroordelingen, de enig passende straf. Het OM eist een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, met een proeftijd van 10 jaar. Gedurende 10 jaar (de wettelijk maximale duur voor een houdverbod) mag de broodfokker geen dieren houden voor zichzelf, noch voor een ander. Daarnaast wordt een beroepsverbod voor het beroep van hondenfokker van 7 jaar geëist. De officier van justitie benadrukt dat het kopen van dieren van broodfokkers het systeem in stand houdt: “als niemand bij broodfokkers hondjes koopt, en een eerlijke prijs voor deze hondjes betaalt, stopt ook de broodfokmarkt. Om het voor een ieder duidelijk te maken dat deze verdachte geen honden mag fokken, vraag ik de rechtbank het vonnis met naam en toenaam te publiceren.”

De rechtbank doet over 4 weken dagen uitspraak.