HELMOND - Twee agenten die rond de jaarwisseling in 2022 werden bekogeld met zwaar vuurwerk in Helmond, houden daar vermoedelijk hun leven lang last van. Tegen de inmiddels 20-jarige verdachte uit Helmond eiste het Openbaar Ministerie (OM) vandaag de maximale werkstraf.


Tegen 13.30 uur krijgen agenten op oudejaarsdag 2022 een melding om naar station Brandevoort te gaan. Een groep jongeren zou daar vuurwerk hebben afgestoken in de fly-over, een brug over het spoor. Bij het pleintje voor het station wordt er vanuit een groep jongeren vuurwerk gegooid in de richting van de twee agenten. Het ontploft met een luide knal en de jongeren gaan ervandoor. Kort daarna weten de agenten een verdachte aan te houden. Op bewakingsbeelden is later te zien dat hij degene was die het vuurwerk in de richting van de politie gooide.

Ernstige gehoorbeschadiging

De gevolgen voor de agenten zijn groot. Uit onderzoek blijkt dat beiden tinnitus hebben opgelopen als gevolg de harde knal. Een van de agenten heeft daarnaast een ernstige gehoorbeschadiging opgelopen als gevolg van de knal en is nog altijd niet volledig aan het werk. Tijdens de zitting gingen de agenten op indringende wijze in op de gevolgen die de actie heeft gehad. Een van de slachtoffers stelt in haar slachtofferverklaring dat haar leven letterlijk in één klap veranderde: ‘Iets waar ik me alles bij kan voorstellen’, zegt de officier van justitie.

Maximale werkstraf

Hoewel de verdachte vandaag op zitting spijt heeft betuigd, tilt het OM zwaar aan het feit dat juist twee agenten het slachtoffer zijn geworden van deze actie: ‘Om die reden, maar ook gezien de ernstige en waarschijnlijk blijvende gevolgen voor de twee politieagenten is alleen een maximale werkstraf op zijn plaats.’ De officier houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, bij wie een licht verstandelijke beperking is vastgesteld. Tegen de verdachte is een werkstraf van 240 uur geëist, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.