HELMOND - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft opnieuw hoge gevangenisstraffen geëist voor drie verdachten van een laffe en dodelijke overval op een 86-jarige vrouw uit Helmond. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), eist twintig jaar tegen een 29-jarige man uit Rotterdam. Tegen een 35-jarige man uit Nuenen eist hij een celstraf van achttien jaar, tegen een 34-jarige man uit dezelfde plaats negen jaar.


Zeer gewelddadig

De Rotterdammer wordt verdacht van het op 29 augustus 2014 binnendringen van de woning van de vrouw. Hij wil daarbij een (niet aanwezig) groot geldbedrag stelen. Daarbij doet hij zich voor als meteropnemer. Het slachtoffer raakt in paniek, waarna de verdachte zeer gewelddadig wordt. Uiteindelijk overlijdt ze.

De AG spreekt van gekwalificeerde doodslag. In zijn ogen heeft hij de bejaarde vrouw op een vreselijke manier toegetakeld. “Er is sprake van gebroken ribben, fracturen in het gezicht en ingesneden tiewraps tot aan het bot. Daarna is ze, vastgebonden aan een tafelpoot, aan haar lot overgelaten. Ze is uren later door haar zoon gevonden en kort daarna overleden in het ziekenhuis.”

Volgens het OM krijgt hij bij zijn daad hulp van de 35-jarige man uit Nuenen. Hij neemt na een tijdje poolshoogte en helpt hem volgens het OM onder meer bij het vastbinden van het slachtoffer.

Wachten in de auto
Een eveneens uit Nuenen afkomstige 34-jarige man is volgens de AG de bedenker van de overval; hij zit buiten in de auto en wacht totdat de beide mannen de woning van de vrouw verlaten. Samen rijden ze weg. “Hij komt met het idee, haalt anderen over om mee te doen en zorgt dat die anderen de klus klaren.”

De rechtbank Oost-Brabant legt op 1 november 2017 gevangenisstraffen op van vijftien respectievelijk acht jaar voor de mannen die in de woning zijn geweest. De bedenker van het plan krijgt zes jaar gevangenisstraf; het OM had tegen hem een celstraf van twaalf jaar geëist.

Hoger beroep
In deze zaak staan ook twee mannen uit Eindhoven terecht. Zij worden verdacht van het geven van de tip om juist dit slachtoffer te overvallen. Tegen hen eist de AG gevangenisstraffen van 18 en 12 maanden. Zij werden door de rechtbank vrijgesproken.

Het OM is in alle zaken in hoger beroep gegaan. Het kan zich met name niet vinden in de hoogte van de straffen.

De verwachting is dat het gerechtshof op 23 november uitspraak doet in de zaken van alle verdachten.