OOST-BRABANT - Het Team Cybercrime van de politie Oost-Brabant spoort misdaad op gepleegd met ICT of gericht op ICT. Ook in deze tijd waarin we leven met COVID-19 boeken zij succes. Zo haalde het team samen met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting afgelopen week valse websites, waar corona-artikelen werden aangeboden, offline.


De politie ziet nog geen grote stijgingen van het aantal meldingen op het gebied van online criminaliteit, maar constateert dat (cyber)criminelen gebruikmaken van de actualiteit om mensen op te lichten. Zo kwam een groot Brabants bedrijf erachter dat corona-gerelateerde artikelen werden aangeboden via een website die sterk leek op hun eigen website. Het ging hierbij onder andere om mondkapjes. Al snel bleek dat er sprake was van een frauduleuze webshop.

Doordat er nauw contact is tussen het bedrijfsleven en de politie en omdat het betreffende bedrijf meteen aan de bel trok, kon de politie snel in actie komen. Zo konden bestellingen met een waarde tussen de 10.000 dollar en 140 miljoen dollar worden tegengehouden. Er zijn geen verdachten aangehouden, maar door de snelle actie heeft het bedrijf geen reputatieschade opgelopen en zijn er geen gedupeerden.

Bestrijden criminaliteit in crisistijd
(Cyber)criminelen maken vaak gebruik van de actualiteit om mensen op te lichten. Ook in crisistijd bedenken criminelen nieuwe vormen van oplichting om onrechtmatig geld te kunnen verdienen. De politie houdt rekening met een toename van onder meer internetoplichting en babbeltrucs sinds de uitbraak van het coronavirus. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie zijn hier alert op en treden er hard tegen op.

Wees op je hoede
De politie waarschuwt om goed uit te kijken met welke personen of bedrijven transacties worden aangegaan bij de aankoop van bijvoorbeeld hulpmiddelen én om uitvoerig klantenonderzoek te verrichten. Let altijd goed op wie de aanbieder van de goederen is en maak gebruik van de bestaande bestel- en betaalwijzen.

Heb je het vermoeden van cybercrime? Doe dan aangifte via telefoonnummer 0900-8844. Zorg ervoor dat digitale sporen niet verloren gaan, zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie.