HELMOND - Een 40-jarige man uit Lieshout is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Hij verkrachtte zijn toenmalige vriendin op gewelddadige wijze in haar woning.


De verdachte ging in augustus 2020 ’s nachts naar het huis van zijn vriendin in Helmond. Zij sliep al en wilde verder slapen. Zij stapte uit bed om duidelijk te maken dat zij echt geen seks wilde.

Op enig moment pakte de man haar vast, gooide haar op bed en trok haar kleding hardhandig uit. Vervolgens verkrachtte hij haar op verschillende manieren. Daarbij sloeg hij de vrouw veelvuldig met zijn vuist, trok hij hard aan haar haren en kneep hij haar keel dicht.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zich schuldig maakte aan een gewelddadige verkrachting. Het geweld moet voor het slachtoffer zeer pijnlijk en beangstigend zijn geweest. Daarbij maakte de verdachte misbruik van het vertrouwen dat de vrouw in hem had als partner. Uit het niets veranderde de man die zij in haar leven had toegelaten, in iemand die haar iets afschuwelijks aandeed. Het slachtoffer raakte door het voorval haar zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid kwijt.

De verdachte neemt in het geheel geen verantwoordelijkheid voor het leed dat hij het slachtoffer heeft aangedaan. Dit rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan. Hoewel er sprake lijkt te zijn van problematiek bij de verdachte, heeft hij niet meegewerkt aan een psychologisch onderzoek. Hier kon de rechtbank dan ook geen rekening mee houden bij de strafoplegging.

Naast de celstraf moet de verdachte een schadevergoeding betalen van ruim 16.000 euro aan het slachtoffer.