HELMOND - Ineke werd slechts 68 jaar oud. Vandaag precies een half jaar geleden werd ze in haar woning in Helmond om het leven gebracht door haar zoon. Deze ochtend stond hij voor de rechter.

Donderdag 9 september 2021. Even voor 13.30 uur komt er bij de politie een telefoontje binnen. Een man meldt dat hij zojuist zijn vrouw heeft aangetroffen in een grote plas bloed in hun woning aan de Lambertushof in de Helmondse binnenstad. Ze is zeer ernstig gewond. Het slachtoffer is Ineke en ze is niet aanspreekbaar, zo vertelt de man. Het onderzoek komt in een stroomvernelling wanneer even later opnieuw naar de politie wordt gebeld. Deze keer is het de zoon van het echtpaar. Hij bekent zijn moeder om het leven te hebben gebracht en wordt even later aangehouden voor zijn woning in Helmond.

Zware verwondingen
Het blijkt dat Ineke met veel geweld om het leven gebracht, zo wijst ook de sectie uit. Met name in haar hals worden meerdere snij- en steekwonden gevonden. De schok voor de familie van Ineke is enorm. De officier van justitie: ‘Naast verdriet is er ook angst. De angst dat de verdachte vrijkomt en zijn plan afmaakt. De verdachte heeft namelijk aangegeven dat hij ook zijn vader om het leven wilde brengen die donderdagmiddag.’

Ontoerekeningsvatbaar
De verdachte is uitgebreid onderzocht door specialisten. Bij hem blijkt sprake van een ernstige en chronische psychische stoornis met een wisselend beloop. In rapportages wordt gesproken over een gebrekkig probleembesef en ziekte-inzicht bij verdachte. Hij heeft zich herhaald niet kunnen houden aan voorwaarden. Ook de moord op zijn moeder werd gepleegd in een lopende proeftijd en lopende zorgmachtiging. Hoewel hem eerder hulp werd aangeboden, bleef de verdachte zorg mijden. De deskundigen adviseren de oplegging van tbs met dwangverpleging omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard. Het is in lijn met de wens van de familie.

'Ontzettend verdrietig'
De officier van justitie stond tijdens de zitting uitgebreid stil bij de ernst van de zaak: ‘Het is ontzettend verdrietig dat juist die vrouw die altijd klaarstond voor de verdachte, door hem werd vermoord. Ze wordt intens gemist door de familie en dat is vreselijk.’

Strafeis
Door zijn ziekte acht het OM de verdachte niet strafbaar. Het OM eist daarom tbs met dwangverpleging. Uitspraak in de zaak is over twee weken.