HELMOND - Een 44-jarige man bracht in september 2021 zijn moeder in Helmond om het leven. Deze daad kan de verdachte echter niet worden aangerekend omdat hij in een psychose verkeerde en dus volledig ontoerekeningsvatbaar was. Wel legt de rechtbank Oost-Brabant terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging op.

De verdachte fietste die bewuste dag rond de middag richting de woning van zijn ouders en nam een inklapbaar zakmes mee met als doel om zijn vader en moeder te doden. Onderweg bedacht hij zich, reed terug naar huis en ging op bed liggen. Daar besloot hij dat hij zijn ouders tóch moest uitschakelen. De man fietste opnieuw naar de woning van zijn ouders en belde aan. Zijn moeder deed open en in de woning sneed hij haar keel door met het zakmes. Zijn vader was op dat moment niet thuis, dus verliet de verdachte de woning met de bedoeling zijn vader 'een andere keer te doen'. Buiten wachtte de verdachte nog wel even op hem, maar nadat hij door iemand werd aangesproken fietste hij alsnog naar huis. Daar belde de verdachte de politie en gaf zichzelf aan.

De verdachte lijdt volgens een psycholoog en een psychiater aan schizofrenie en zat tijdens het voorval in een psychose. Hij was daardoor niet meer in staat sturing te geven aan zijn voelen, denken of handelen. De verdachte werd in zijn beleving al zijn hele leven benadeeld door zijn ouders en wilde nu wraak nemen. Net als de deskundigen en de officier van justitie beschouwt de rechtbank de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege de ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens. Dit betekent dat hij geen gevangenisstraf kan krijgen. Wel vind de rechtbank het noodzakelijk om terbeschikkingstelling met dwangverpleging op te leggen om de maatschappij zo goed mogelijk te beschermen. Ook moet de verdachte zijn vader en zijn broer schadevergoedingen betalen van in totaal 37.500 euro.