EINDHOVEN - Twee verkeersovertredingen die een 32-jarige Helmonder in oktober 2018 maakte in Eindhoven, hebben een fataal verkeersongeval veroorzaakt op de Leenderweg waarbij een voetganger overleed. De bestuurder reed te hard en lette een kort moment niet goed op waardoor hij een man schepte die vlak langs de weg liep. Vervolgens reed hij door – naar eigen zeggen in paniek – zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Hij meldde zich pas later bij de politie. De rechtbank Oost-Brabant legt de Helmonder taakstraffen op van in totaal 90 uur en 1 jaar rijontzegging.


Volgens de officier van justitie reed de man aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig en werd daardoor het ongeval veroorzaakt. Dat is een verkeersmisdrijf. De rechtbank denkt daar anders over, hoe ingrijpend de gevolgen van de aanrijding voor het slachtoffer ook zijn geweest. Volgens de rechtbank lette de man slechts een kort moment niet goed op. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hij 0,57 seconde over de scheiding van het asfalt en de berm reed. Dat betekent dat er juridisch gezien geen sprake is van een verkeersmisdrijf, maar van een verkeersfout. Dat geldt ook voor de te hoge snelheid. De man kwam van een weg waar 70 km/u is toegestaan en was pas net het bord van de bebouwde kom gepasseerd. Daarbij hoefde de man op die plek (het slachtoffer liep op 10 centimeter afstand van het wegdek) ook geen voetganger in de berm te verwachten, omdat voetgangers daar niet zijn toegestaan.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat dit ongeval alleen maar verliezers kent. Het ongeval had fatale gevolgen voor het slachtoffer en ernstige gevolgen voor zijn nabestaanden. Ook de bestuurder heeft dit verkeersongeval niet gewild; de ernstige gevolgen hebben een grote impact op hem. Voor de 2 verkeersfouten krijgt de man een taakstraf van 30 uur. De rechtbank neemt het hem zeer kwalijk dat hij zich na het voorval niet om het slachtoffer bekommerde, maar in plaats daarvan doorreed. Hiervoor krijgt de man een taakstraf van 60 uur en een rijontzegging van 1 jaar.