NEDERLAND - Wie dit weekend carnaval gaat vieren in het 'Lampegat' of 'Mestreech' doet er goed aan om scherp op persoonlijke eigendommen te letten. In Brabant worden de meeste misdrijven van zakkenrollerij geregistreerd in Eindhoven: gemiddeld 110 keer per editie. In Limburg is dit in Maastricht het geval. Dit blijkt uit data-analyse van Feestkleding 365 met behulp van politiedata.


Tijdens de carnavalsperiode worden gemiddeld 54% meer misdrijven geregistreerd van kruimeldieven dan in de andere maanden van het jaar. Dat dit niet toevallig is, blijkt ook uit de cijfers van 2021. Toen werden geen festiviteiten georganiseerd en daardoor ook opvallend minder misdrijven geregistreerd: 86,9% minder in vergelijking met voorgaande edities (2012 tot en met 2022).

Let op: in deze gemeenten zijn de meeste zakkenrollers actief

Zakkenrollers zijn vaak uit op smartphones, portemonnees en horloges. Stop deze en andere waardevolle eigendommen dus goed weg tijdens carnaval. De landelijke top 10 carnavalsgemeenten met de meeste aangiften tijdens de carnavalsperiode bestaat uit:

  1. Maastricht (Mestreech) – +129% (gem. 113 aangiften per editie)
  2. Breda (Kielegat) – +83% (gem. 55 aangiften per editie)
  3. Eindhoven (Lampegat) – +68% (gem. 110 aangiften per editie)
  4. Roermond (De Sjtad van Sjtuf) – +62% (gem. 34 aangiften per editie)
  5. Tilburg (Kruikenstad) – +54% (gem. 43 aangiften per editie)
  6. Zwolle (Sassendonk) – +34% (gem. 14 aangiften per editie)
  7. Venlo (Jocus Riék) – +24% (gem. 23 aangiften per editie)
  8. Amersfoort (Trekkersgat) – +11% (gem. 15 aangiften per editie)
  9. Arnhem (Ernem) – +10% (gem. 34 aangiften per editie)
  10. Nijmegen (Knotsenburg) – -11% (gem. 26 aangiften per editie)

In het onderzoek is ook gekeken naar drugs- en drankoverlast, onder invloed rijden, aantasting van de openbare orde en geluidshinder. In tegenstelling tot zakkenrollerij, ligt dit aantal incidenten niet significant hoger dan op andere momenten in het jaar.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op: https://www.feestkleding365.nl/carnavalskleding/onderzoek