NOORD-BRABANT - Invasieve exoten, zoals de reuzenberenklauw of de Aziatische hoornaar, vormen een bedreiging voor de in onze provincie. Om deze soorten effectiever te bestrijden en beter samen te werken met partners, hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op 1 juli het plan van aanpak Invasieve Exoten 2025-2027 vastgesteld.

Het plan van aanpak voor de jaren 2025 – 2027 is een aangepaste versie van eerder beleid. Het beleid voor invasieve exoten is aangepast vanwege nieuwe Europese regelgeving, de invoering van de Omgevingswet en een motie van Provinciale Staten om het bestaande beleid te evalueren. Uit die evaluatie bleek bijvoorbeeld dat er onvoldoende middelen en capaciteit waren om het vorige plan volledig uit te voeren. Door verschillende externe partners is input geleverd voor het vernieuwen van de aanpak.

Wat verandert er?
In het nieuwe plan is er extra aandacht voor preventie, communicatie en voorlichting. Ook wordt ingezet op monitoring en het opstellen van draaiboeken voor snelle actie bij nieuwe meldingen van een invasieve exoot. En maken we ons sterk voor een beter (landelijk) meldsysteem voor invasieve exoten. Daarnaast worden wijdverspreide invasieve exoten voortaan buiten Natura 2000-gebieden bestreden als ze een directe bedreiging vormen voor dat gebied.

Preventie en een sterke en gezonde natuur
Om te voorkomen dat invasieve exoten uit andere landen via handel of transport in Nederland komen (preventie) is de Rijksoverheid (zoals de NVWA en de Douane) verantwoordelijk om hier op te letten. Als invasieve exoten toch in Nederland zijn ligt de aanpak (het bestrijden of beheersen van invasieve exoten) veelal bij provincies. In beide gevallen van preventie is goede voorlichting en communicatie een belangrijke taak.

Ook kijken we naar een aanpak tegen invasieve exoten met oog voor de natuur. Als het kan, wordt bij het bestrijden van invasieve exoten gekeken naar hoe we de natuur kunnen herstellen. Bij voorkeur wordt een plek zo ingericht dat deze soorten minder kans krijgen om er te groeien of zich te verspreiden. In Natura 2000-gebieden worden daarnaast verschillende maatregelen genomen om de natuur daar sterker, gezonder en daarmee weerbaarder te maken.

Voor welke soorten geldt deze nieuwe aanpak?
De lijst met zorgsoorten is op basis van tips van partners en organisaties zoals RAVON, FLORON en Sovon uitgebreid met soorten die zij, vanuit hun expertise, als zorgelijk beschouwen voor de Noord-Brabantse natuur.

In de nieuwe versie van het plan krijgt elke zorgsoort een bepaalde aanpak, net als soorten op de Unielijst. Dat betekent dat soorten die al veel voorkomen en we niet meer kunnen verwijderen worden beheerd. En soorten die nu nog maar weinig voorkomen, sneller worden bestreden in natuurgebieden. Zo willen we voorkomen dat ze zich verder verspreiden en later meer schade en kosten veroorzaken. Hierbij werken we nauw samen met terreinbeheerders, waterschappen, gemeenten en andere betrokken partijen. En kijken we naar en leren we van landelijke en Europese initiatieven, zoals het Landelijk Aanvalsplan Invasieve Exoten dat in 2025 wordt verwacht.

Lees hier de Statenmededeling Plan van aanpak invasieve exoten Noord-Brabant, herziening 2025-2027