NOORD-BRABANT - Ligt de verantwoordelijkheid voor gezond eten bij de Brabanders of hebben voedselproducenten, bedrijven en overheden juist een rol te pakken? En wat is eigenlijk een gezonde voedselomgeving? Deze vragen stonden centraal tijdens het rondetafelgesprek over voedsel met gedeputeerde Saskia Boelema op de Dutch Design Week.

Aan tafel schoven organisaties die werken aan onze voedselomgeving en gezonde voeding, onder andere: het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, de Voedselapotheek, Stichting Groentjessoep en TU Eindhoven. Onder het genot van een gezonde lunch spraken zij over wat er nodig is om een gezonde voedselomgeving voor jong en oud te realiseren. Onder leiding van Annet Roodenburg (lector voeding en gezondheid bij HAS green academy) werd één ding heel duidelijk: voor een gezonde voedselomgeving hebben we iedereen nodig.
Gedeputeerde Saskia Boelema: “Het lukt ons om partijen te verbinden. Om bijvoorbeeld ondernemers aan scholen te verbinden en te zorgen dat we met elkaar een mooie, gezonde voedselomgeving kunnen maken. Het is de kracht van Brabant dat we dit samen doen.”

Voorbeelden uit de praktijk

Tijdens de lunch kwamen succesvolle praktijkvoorbeelden op tafel. Zo is er ingezoomd op het belang van groene schoolpleinen en moestuinen voor onderwijsdoeleinden en de gezondheid van kinderen. Gedrag dat op jonge leeftijd wordt aangeleerd, is makkelijker om ook op latere leeftijd uit te voeren. Ook is er gesproken over wat er nodig is om onze lunchcultuur te veranderen en wat de toegevoegde waarde van voedselmakelaars is voor de verandering van ons eetpatroon. Er gebeurt al veel om trots op te zijn.

Dutch Design Week inspiratie

Een rondleiding over de Dutch Design Week bracht interessante inzichten om verder mee aan de slag te gaan. Social Designer Marleen van Bergeijk nam ons mee langs verschillende exposities waar voedsel en gezondheid centraal staan. Wist jij dat we 95% van onze voedselkeuzes onbewust maken? In het ‘colab food, hungry for change’ werd duidelijk dat onze voedselkeuzes gestuurd worden door geluk, gemak en geld. Fast food speelt daar feilloos op in met drive thru’s, 24/7 beschikbaar voedsel en relatief betaalbare opties. Hoe kunnen we deze krachten inzetten zodat we allemaal voor gezonde en duurzame voeding kiezen?
De rondleiding en het rondetafelgesprek voedden de deelnemers met inspiratie om op door te pakken. We blijven samen werken aan een gezonde, toegankelijke voedselomgeving voor alle Brabanders.