HELMOND - Drugscriminaliteit en de gevolgen hiervan zijn bijna dagelijks terug te vinden in het nieuws. Denk aan artikelen over hennepkwekerijen in woonwijken en drugslabs in het buitengebied. Het is geen ver-van-mijn-bed-show. Het gebeurt hier en nu, ook in Helmond. Maar hoe weet u of dit in uw omgeving gebeurt? En wat moet u dan doen? En welke impact heeft het eigenlijk? Kom op 30 oktober naar de Bijtende Bende in Helmond om daar achter te komen!

Bijtende Bende

Leer drugscriminaliteit herkennen en breng een bezoekje aan de Bijtende Bende. In deze opvallende mobiele stand gaan bezoekers zelf op zoek naar signalen van drugscriminaliteit en leren zij het herkennen. Meespeuren? Kom dan op zaterdag 30 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur tijdens de weekmarkt op het Ameideplein in Helmond om kennis te maken met de Bijtende Bende!

Burgemeester Blanksma: "Door criminaliteit te herkennen en vervolgens ook te melden, zorgen we samen voor een veiliger Helmond. Ik hoop dat de Bijtende Bende mensen bewust maakt van drugscriminaliteit en alles wat daarmee te maken heeft. Criminaliteit hoort niet thuis in onze stad!"

De prijs van drugscriminaliteit
Het afval dat overblijft na het maken van drugs wordt soms gedumpt in de natuur. In 2019 werden er in Brabant 90 drugsdumpingen gevonden. Los van de schadelijke effecten hiervan op het milieu kost het opruimen veel geld. Dit wordt betaald door ons allemaal, de belastingbetalers. Dit zijn voorbeelden van de effecten van drugscriminaliteit.

Help mee in de strijd tegen ondermijning: Meld het!
Door op te letten en signalen door te geven kan belangrijke informatie worden achterhaald. Melden kan online bij de politie of door te bellen met 0900-8844. Liever anoniem? Meld het online via Meld Misdaad Anoniem of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar u volledig anoniem informatie kunt geven. Een terugkoppeling over wat er met de melding is gedaan is vanwege de anonimiteit niet mogelijk.

Melden helpt

Een melding kan ervoor zorgen dat er een onderzoek start maar ook een laatste stukje informatie in een lopend onderzoek zijn. Elk jaar volgen er vele aanhoudingen door (anonieme) meldingen. Ook volgen er bijvoorbeeld pandsluitingen, controles bij malafide bedrijven, inbeslagnames van verboden goederen zoals drugs of grondstoffen hiervoor.

Wanneer een hennepkwekerij vlam vat, of een drugslab in een woonwijk ontploft, zeggen buurtbewoners soms dat ze al langer dachten dat daar iets niet klopte. Wees bewust van de risico’s die er zijn door niets te doen met dit onderbuikgevoel.

Initiatiefnemers
De Bijtende Bende is een initiatief van de politie, gemeente, Meld Misdaad Anoniem, provincie Noord-Brabant en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.