HELMOND - De gemeente Helmond is op dit moment een proeflocatie voor de FietsPelotonModule (FPM). Dit is een project van SmartwayZ.NL en de partners DTV Consultants en ViNotion. Het doel van deze proef is om te kijken of een groep fietsers zonder te stoppen bij groen licht kan blijven doorfietsen.

De proef wordt uitgevoerd bij kruispunt Jan van Brabantlaan – Boerhaavelaan – President Rooseveltlaan. Voor fietsers vanuit het centrum in de richting van Stiphout staat op zo’n 200 meter voor het kruispunt een camera. Deze camera meet via AI of er fietsers voorbij komen en hoe hard ze rijden. De informatie wordt omgezet in een zogenaamd CAM-bericht en via een centraal dataplatform naar het verkeerslicht gestuurd. De beelden van de camera worden direct daarna verwijderd en zijn ook niet live in te zien voor de gemeente. Deze oplossing voldoet daarmee aan de geldende wetgeving van privacy.

Drie of meer...

Het verkeerslicht ontvangt de informatie van de camera en maakt een voorspelling wanneer de fietsers bij het verkeerslicht aankomen. Als er drie of meer fietsers binnen een bepaalde afstand van elkaar rijden op zo’n 25 meter voor het kruispunt is er sprake van een peloton. Het verkeerslicht probeert dit peloton groen licht te geven zodat zij zonder te stoppen door kunnen fietsen.

Evaluatie

SmartwayZ.NL zal samen ons nog een evaluatie laten uitvoeren naar de werking van deze proef. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het technische aspect, maar ook wat de effecten op reistijden zijn. De fietspeloton proef is nog tot eind September 2023 actief, de evaluatie wordt afgerond in December 2023.