HELMOND - Ze beginnen al bekende gezichten te worden in Helmond: afvalcoaches Monique en Yvette. Met raad en daad staan ze inwoners van Helmond bij met het goed scheiden van afval. Deze zomer delen ze een aantal ‘hendigheidjes’; tips om uw afval goed te scheiden én geld te besparen. Dus… doe er uw voordeel mee!

Deze week gaat ons hendigheidje over Plastic, Metaal en Drankverpakkingen (PMD). PMD scheiden kan soms verwarrend zijn. Welke verpakkingen mogen in de PMD-zak en welke niet? Wij willen dit graag zo ‘hendig’ mogelijk maken. Twijfelt u? We hebben een makkelijk geheugensteuntje: Gaat het om verpakkingen van producten die u gebruikt in de keuken of in de badkamer, zoals een shampoofles? Dan mag de verpakking in de PMD-zak. Let op: Het gaat hier om de verpakking van een product. Dus niet een metalen lepel of kapot hard plastic zoals een broodtrommel.

Tips bij het scheiden van PMD

- Verpakkingen hoeven niet schoon te zijn, wel leeg! Dit voorkomt geuroverlast en vervuiling van het materiaal.
- Stop de verpakkingen los in de zak.
- Maak de verpakkingen zo klein en plat mogelijk. Zo bespaart u ruimte.
- Knoop de zak goed dicht.
- Is het tijd voor het inzamelen van uw PMD? U mag de zak de avond van tevoren vanaf 22.00 uur al aan straat zetten. Waar mogelijk hangt u de zakken aan de ophanghaken aan lantaarnpalen.
- Een ‘hendige’app is de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Vul het product in en u krijgt meteen de juiste informatie.

Heeft u liever persoonlijk advies?
Wij helpen u graag bij alle vragen over het scheiden van afval. Klik hier om een (gratis) afspraak met ons te maken of bel naar 14 0492.

PMD-zakken gratis ophalen
Voor het inzamelen van PMD gebruikt u speciale PMD-zakken. U kunt de zakken gratis ophalen bij een adres bij u in de buurt (maximaal 1 rol per klant):
- Brandevoort: Albert Heijn en Jumbo;
- Brouwhuis: Albert Heijn en Jumbo;
- Centrum: Albert Heijn en Stadswinkel;
- Dierdonk: Albert Heijn;
- Helmond Noord: Plus;
- Helmond Oost: Jumbo en Jan Linders;
- Helmond West: Jumbo;
- Mierlo-Hout: Jan Linders en Jumbo;
- Rijpelberg: Jumbo;
- Stiphout: Jumbo.