HELMOND - Bij de viering van hun 150 jaar bestaan ontving Sociëteit Gezelligheid de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Blanksma. Sociëteit ‘Gezelligheid’ is 13 september 1871 opgericht in de lokalen van Stadscafé de ‘Korenbeurs’ te Helmond.

De oprichters waren hoofdzakelijk protestante Helmondse fabrikanten en ondernemersfamilies als Carel van Wesselman, van Vlissingen, Matthijsen, Carp, Everts, Kaulen, Deutsch, Kranz, van Lookeren Campagne Lulofs, van Berkel, Ramaer, Steijns en Spaan.

Het doel van Sociëteit Gezelligheid is een ontmoetingsplaats te zijn waar leden het nieuws en de politiek bespreken en aan diverse activiteiten deelnemen, zoals lezingen, excursies maar ook biljart en kaartspellen.

De Sociëteit is sinds 1939 in het bezit van een bijzonder architectonisch gebouw aan de Wesselmanlaan. In juni 1943 werd de Sociëteit door de Duitsers in beslag genomen en eind 1944, na de bevrijding, door de geallieerde troepen. Op 1 januari 1946 kwam het gebouw weer vrij. De Sociëteit is in al die naoorlogse jaren doorontwikkeld naar een breder maatschappelijk model, waarin geloof en status niet meer doorslaggevend zijn.