HELMOND - Vrijdagavond 28 juni is het onderzoek “Helmond en zijn slavernijverleden” gepresenteerd. Een verkennend onderzoek naar de rol van de bestuurders van Helmond. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat de stad volop profiteerde van de koloniale economie, gebaseerd op slavenhandel. Het stadsbestuur had daarin een faciliterende rol. Het onderzoeksrapport werd aangeboden aan de onze burgemeester Elly Blanksma.

Lees het complete onderzoeksrapport

.

Burgemeester Blanksma gaf een eerste reactie op de onderzoeksresultaten. “We kunnen hiervan niet wegkijken. Discriminatie en racisme vinden hier hun oorsprong. Dit rapport ga ik bespreken in het college van B&W en in de gemeenteraad, samen met betrokken inwoners. We moeten een weg vinden naar erkenning, bewustwording en herstel.”

Werkgroep van betrokken inwoners

Enkele maanden geleden deed de gemeente een oproep aan de stad: denk mee, praat mee en help mee. Achttien mensen kwamen bij elkaar en twaalf daarvan vormen sindsdien de Werkgroep Herdenking-Viering Slavernijverleden Helmond. Zij waren nauw betrokken bij de presentatie van het onderzoeksrapport, onder de noemer ‘dag van erkenning’. Ook de komende tijd denken zij volop mee, onder andere over de vraag of en hoe er een verdere verdieping nodig is.