HELMOND - Vandaag start de landelijke week van de Veiligheid. Er wordt daarom deze week extra stil gestaan bij veiligheid in onze stad. Het centrale thema dit jaar is digitale criminaliteit, beter bekend als cybercrime. Internet en het gebruik van social media hebben ons veel mooie dingen gebracht. Maar helaas is er ook een keerzijde: steeds vaker proberen cybercriminelen binnen te komen in uw telefoon of computer om gegevens te stelen of schade aan te richten.


Krijgt u wel eens een mail of telefoontje waarbij u denkt: klopt dat wel? Of een smsje dat u geld moet overmaken naar een bekende of een instantie? Gebruik uw gezond verstand en vertrouw uw onderbuikgevoel. Als u het gevoel heeft dat iets niet klopt, is dat vaak ook zo. Er zijn criminelen die u op creatieve wijze veel geld proberen te ontfutselen. Gelukkig zijn er manieren om u hier tegen te beveiligen en het criminelen een stuk lastiger te maken om binnen te dringen. Iedere dag publiceert de gemeente handige tips zodat inwoners gevaren leren herkennen en oplichting kunnen voorkomen. Naast aandacht voor cybercrime organiseert de gemeente deze week aanvullend diverse activiteiten rondom veiligheid.

Inbraakpreventie in de wijk

Op dinsdag 11 oktober en vrijdag 14 oktober gaan toezichthouders en boa's van de gemeente onaangekondigd langs woningen. Hoe makkelijk zou kunnen worden ingebroken? Zij letten op zaken die voor criminelen uitnodigend zijn. Bijvoorbeeld ramen die openstaan, deuren die niet afgesloten zijn of kliko’s die als opstap kunnen dienen. In dat geval laten ze een ‘voetje' achter: een papieren flyer in de vorm van een schoenafdruk met als tekst "deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn". Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van het risico op woninginbraak en (fietsen)diefstal.

Wijkronde boa's

De boa’s gaan woensdag een uitgebreide surveillanceronde maken in de Annewijk en Suytkade. Tijdens deze ronde zullen de boa’s door de verschillende straten lopen en alles wat zij tegenkomen oppakken. Dat kan gaan van afvaldumpingen tot aan hondenpoep, losliggende stoeptegels, parkeeroverlast etc. Tijdens deze ronde zijn de boa’s goed zichtbaar en gaan ze met inwoners op straat in gesprek. Ziet u de boa’s rondlopen? Spreek ze vooral aan en help de boa’s beter zicht te krijgen op veelvoorkomende ergernissen en overlast.