OOSTENDE - Fem van Empel is in Oostende wereldkampioene beloften bij de vrouwen in het veldrijden geworden. Het 18-jarige Brabantse toptalent maakte in de laatste ronde op het strand het verschil en hield provinciegenoot Aniek van Alphen en de Hongaarse Kata Blanka Vas achter zich.


De toon werd gezet door Anna van der Heijden die al na de eerste passage ontsnapte. Daarachter werd het tempo grotendeels bepaald door Vas met in haar kielzog Van Alphen en Van Empel. Topfavoriete Manon Bakker was door pech inmiddels kansloos voor de zege.

Aangezien Van der Heijden haar inspanning niet door kon trekken ging men een spannende laatste ronde in. In de looplijn van de kust richting boulevard maakte Van Empel, nog niet zo lang geleden nog voetbalster bij RKSV Nuenen, het verschil met Van Alphen en dit trok zij door op de brug waarna zij alleen op de finish af kon gaan. Van Alphen pakte het zilver en Vas zorgde ervoor dat het geen compleet Oranje-podium werd door Van der Heijden achter zich te houden.