EINDHOVEN - Willy van der Kuijlen is maandag op 74-jarige leeftijd overleden. "Mister PSV" leed al enige tijd aan de ziekte van Alzheimer.


De op 6 december 1946 in Helmond geboren Van der Kuijlen begon zijn voetballoopbaan bij het plaatselijke HVV waar hij in 1962 debuteerde in het betaalde voetbal. Twee jaar later pikte PSV hem op alwaar hij zeventien jaar zou spelen.

Van der Kuijlen groeide uit tot de grootste speler die PSV ooit gekend heeft mede vanwege zijn verwoestende afstandsschoten. De tweebenige speler kon zowel met links als rechts uithalen en door het Philips-Stadion schalde dan ook regelmatig het "Skiete Willy"

Van der Kuijlen won met PSV drie landstitels, twee KNVB-bekers en won in 1978 de UEFA-Cup door Bastia over twee duels te verslaan. In het door Kees Rijvers gecoachte team maakte Van der Kuijlen één van de doelpunten in de finale. Van der Kuijlen is met 311 doelpunten nog altijd de all-time topscorer in de Nederklandse Eredivisie, een record dat waarschijnlijk nooit meer verbroken gaat worden. ter illustratie, Ruud Geels volgt op ruime afstand op een tweede plaats met 265 goals.

Ondanks de kwaliteiten van Van der Kuijlen speelde hij slechts 22 interlands. De Brabander botste regelmatig met de spelers van Ajax waardoor hij de WK-eindronden van 1974 en 1978 misliep. Na zijn periode bij PSV kwam Van der Kuijlen nog even uit voor MVV en het Belgische Overpelt, maar keerde uiteindelijk terug bij grote liefde PSV. Van der Kuijlen was daar onder meer nog assistent-trainer, jeugdtrainer en scout. Vanwege zijn verdiensten voor PSV staat er bij het stadion een standbeeld van de topscorer en kreeg hij de erenaam "Mister PSV" toebedeeld.